Appreciative Inquiry är frågandets konst och styrkebaserad utveckling. Det är ett synsätt, metod och utvecklingsprocess som fokuserar på det som leder till positiv utveckling och blomstring.
Det går ut på att ställa frågor om vad som går bra, varför det går bra och vad vi önskar se och uppleva mer av.
Appreciative Inquiry ger nya lärdomar, utvecklingkoncept, energi och handlingskraft inför framtidens möjligheter och utmaningar.
Ett sätt att främja ”tvåspråkig verksamhetsutveckling”
Föreställ dig ett helt vanligt företag som står inför att utvecklas för att bli mer hållbart värdeskapande. Det första, traditionella, steget i utvecklingsprocessen kan vara att fokusera på och ta reda på vad som inte fungerar idag; ”Vad är det som är problemet?”.
När orsakerna till problemet har identifierats tas en handlingsplan fram och alla börjar jobba med lösningen på problemet. Problemet står då mer i fokus och det pratas oftare om det ”negativa” och det som frustrerar.
Föreställ dig nu att företaget väljer att fokuserar mer på det som är bra och det som är styrkan i företaget; det som fungerar och ger handlingskraft i verksamheten. Det som får medarbetarna att prestera som allra bäst, det som kunderna uppskattar, det som skapar motivation och arbetslust, och det som kunderna och vi tillsammans önskar uppleva och se mer av i framtiden.
Designen av verksamheten och handlingsplanen går därefter ut på att förstärka dessa styrkor, framgångsfaktorer och lockande målbilder, för att tillsammans lyckas nå en önskvärd framtid. Problemen hamnar alltmer i skymundan och ljuset riktas mot varandras styrkor, de gemensamma målen och framkomliga vägar och aktiviteter som skapar nöjdare kunder och goda resultat.
Att lyckas fokusera på styrkor och möjligheter och inte enbart problem och tillkortakommande, det är det vi kallar styrkebaserad utveckling.
Exempel på frågeställningar enligt Appreciative Inquiry:
- Vad har vi gjort och vad har det gett? Vad uppskattar våra kunder?
- Vad gick bra och varför gick det bra?
- Vad kan vi lära från våra misslyckanden? (Det är okej att ”misslyckas”!)
- Vilka möjligheter har vi nu?
- Vad vet vi ännu inte om våra kunder? Vilka behov har de och vad är deras efterlängtan?
- Vilken liten förändring kan ge störst effekt?
- Hur är vi och vad gör vi när vi fungerar som bäst tillsammans?
- Vad kan vi samskapa som gör alla till vinnare?
Appreciative Inquirys historia
Appreciative Inquiry (AI) uppstår mellan åren 1980 och 1985 i Cleveland, Ohio, USA. Historien börjar med ett samarbete mellan doktorandstudent David Cooperrider och hans handledare Suresh Srivasta och Ron Fry på forskarutbildningen i Organizational Behaviour vid Case Western Reserve University. De önskande inledningsvis ta reda på ”Vad som utgör fel i den mänskliga delen av organisationen”, i detta fall Cleveland Clinic. Under arbetets gång utvecklades ett arbetssätt där fokus istället lades på livsgivande faktorer som grund för en organisationsanalys. En metod där det negativa kunde ignoreras till fördel för det positiva – det som gav energi och nytt liv till verksamheten. Davids arbete resulterade i en banbrytande avhandling som beskrev Appreciative Inquiry och hur man praktiskt kan tillämpa det. Sedan dess har dess synsätt, beteenden och metoder ständigt utvecklas och förfinats runt om i världen och överssatts till ett flertal språk.
Boken Styrkebaserad Teamutveckling finns sedan 2012 på Svenska. I Sverige har det också funnits en universitetsutbildning i Appreciative Inquiry för styrkebaserad förändringsledning (2010-2017). Se mer på www.miun.se/ai, Mittuniversitetet, Kvalitetsteknik i Östersund. Denna kurs utvecklades och levererades av Styrkebaserad och Daniel Richardsson. Se aktuella utbildningar från Styrkebaserad här.